Van Pablo Picasso is de (verzuchtende) uitspraak bekend dat “elke kunstenaar wel zou willen schilderen zoals Rembrandt”. Hoewel het voor hem iets te laat komt, biedt deze masterclass nu wel de mogelijkheid om bij de 17e eeuwse atelierpraktijk van de grote meester aan te sluiten. Hoewel we Rembrandt vooral kennen als geniaal schilder, tekenaar en etser, heeft hij destijds ook sporen nagelaten als invloedrijk leraar van tientallen, later befaamde, schilders. Rembrandts zeer specifieke olieverftechniek, zoals hij die destijds via methodische kennisoverdracht aan zijn pupillen heeft onderwezen, wordt nu in deze masterclass ook voor de 21e eeuwse leerlingen stap voor stap inzichtelijk gemaakt.

In de weldadige lucht van lijnolie kan kennis worden gemaakt met pigmenten, bindmiddelen, terpentijn, harsen, vernissen en andere klassieke materialen die toen ook werden gebruikt. Leer alles over het ‘primuersel’, de ‘imprimatura’ en het schilderen in ‘doodverf’, het mengen van ‘incarnaat’ en andere kleuren, het geraffineerde spel van ‘impasto’ en ‘glacis’, maar ook over de diverse andere methoden van schilderen. In deze masterclass krijgt elke deelnemer, ongeacht het aanvangsniveau, de mogelijkheid om een eigen werkstuk op klassieke wijze op te zetten en via een aantal tussenstadia ‘op te werken’ tot een vers 17e eeuws hedendaags schilderij. Naast voldoende motivatie, nieuwsgierigheid en interesse, dienen cursisten over enige ervaring met tekenen en schilderen te beschikken.

Docent: René Klarenbeek (1964) heeft jarenlang in diverse musea van de originelen van Rembrandt nauwgezet studie gemaakt en reconstructies getekend en geschilderd. Een gedeeltelijk verslag hiervan is op www.rembrandtpupil.com gepubliceerd. Zowel op verschillende locaties als ook in zijn Haagse atelier, dat is ingericht naar klassiek voorbeeld, geeft hij les in 17e eeuwse teken-, schilder- en etstechnieken, zoals dat ook in Rembrandts atelier werd onderwezen.

Voor informatie en/of aanmelding: stuur een e-mail naar mail@naerdenatuer.nl.<<< Terug naar Nieuwe serie Masterclasses

 

Masterclass Rembrandt 2014