In deze basiscursus wordt geleerd om met klassieke materialen tekenkundige vaardigheden te ontwikkelen, net zoals dat in het 17e eeuwse atelier van Rembrandt aan zijn leerlingen onderwezen werd. Cursisten maken kennis met diverse oorspronkelijke materialen en technieken en worden daarbij helder en toegankelijk geïnstrueerd om zelf geolied en droog houtskool, bister- en galnoteninkt te maken, rietpennen en ganzenveren te snijden, met gekleurd krijt, penseel en zilverstift te werken - en vervolgens al deze materialen direct in eigen tekeningen toe te passen.

Bij het leren tekenen ‘naer de natuer’ is het, naast gedegen materiaalkennis en het ontwikkelen van ambachtelijke vaardigheden, vooral belangrijk om goed te leren kijken. Stap voor stap ontwikkelen cursisten vaardigheden om de zichtbare werkelijkheid, in de vorm van stillevens, landschappen, modellen of andere voorbeelden, te vertalen naar het platte vlak van het papier. Om daar op een geloofwaardige manier weer diepte op te roepen, maar dan in de vorm van een getekende illusie.

Cursisten maken binnen hun eigen individuele mogelijkheden en op een toegankelijke, heldere en praktische wijze kennis met compositie, proportie, vormverhoudingen, diverse soorten van perspectief, anatomie, stofuitdrukking, tonale licht- en schaduwwerking, door deze toe te passen in diverse krijt-, houtskool-, zilverstift- en inkttechnieken. Deze resultaatgerichte cursus is er voor iedereen die via een persoonlijke lijnvoering, handschrift en materiaalexpressie diverse tekenvaardigheden verder tot ontwikkeling wil laten komen.

 

Kenmerken van deze cursus:


<<< Terug naar cursusoverzicht


17e Eeuwse Tekentechnieken